Докато спим тялото ни събира сила и енергия за следващия ден. Но ако редовно се насилвате да заспите, в един момент ще почувствате умора и енергийните ви резерви ще бъдат отслабени. Добрата новина е, че има начин да засилите мозъчните сигнали за заспиване. С тези 7 храни можете да заспите лесно.

Около една трета от хората се оплакват от проблеми със съня. На всеки от нас се е случвало поне веднъж да не може да заспи с часове. Дълго будуване и въртене в леглото и събуждане през нощта. След една такава нощ човек се чувства отпаднал и на другия ден действа “ на автопилот“.

Някои храни съдържат серотонин и аминокиселината триптофан. Така те по естествен начин помагат на тялото да покачи умората и да постигне по-добро качество на съня. Нека видим кои са тези храни, които помагат за заспиване.

Ориз

Въглехидратите, които се съдържат в ориза повишават концентрацията на триптофана в кръвта. Пълнозърнестият ориз съдържа и магнезий, който допълнително отпуска мускулите и нервите.

Съвет: Чаша оризово мляко преди лягане прави чудеса!

Сьомга

Омега-3 мастните киселини възбуждат производството на мелатонин!

Орехи

Преди около десет години американски учени откриха, че орехите увеличават около 3 пъти концентрацията на мелатонин в кръвта.

Соеви зърна

Около 400 и 500 милиграма триптофан се съдържат в 100 г соеви зърна.

Сирене ементал

Сиренето и млечните продукти снабдяват тялото с достатъчно триптофан. От млечните продукти ементалът има най-добри показатели в това отношение. 100 грама от него ни зареждат с около 500 милиграма серотонин.

Яйца

Вместо на закуска май е по-добре да ядете омлета на вечеря. 100 грама яйца ни доставят от 200 до 250 милиграма триптофан.

Чай от лайка

Чаят от лайка не съдържа мелатонин и триптофан, но действа успокояващо върху цялата нервна система.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *